
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Sosyal Gelişmeyi Destekleme programı (SOGEP) kapsamında Sakarya Teknokent tarafından başvurusu yapılan Nitelikli İşgücü Geliştirme Merkezi (NİGEM) projesinin uygulanmasına yönelik imzalar MARKA ajansının ev sahipliğinde düzenlenen törenle atıldı. Kocaeli’de gerçekleşen imza töreninde Sakarya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Şakir GÖRMÜŞ proje, MARKA Genel Sekreteri Dr. Mustafa ÇÖPOĞLU kurumun destekleri hakkında bilgilendirmelerde bulunduktan sonra taraflar arasında protokoller imzalanmıştır.
Sakarya Üniversitesi ve Sakarya İş Kurumu (İŞKUR) ortaklığıyla Sakarya Teknokent bünyesinde kurulacak ve yürütülecek olan projenin amacı, mezun olup İŞKUR’da 2 yıldır kaydı bulunan üniversiteli gençlerin sektördeki yenilikleri yakalamaları için akademisyen ve sanayi temsilerinden oluşan mentörler tarafından sektörün güncel ihtiyaçları doğrultusunda eğitim süreçlerinin tamamlanarak istihdamının sağlanması ve sektör nitelikli iş gücü ihtiyacının giderilmesidir.
On Birinci Kalkınma Planında vurgulanan bölgede nitelikli insan kaynağının zenginleştirilmesi ve teknolojik dönüşümün gerçekleştirilebilmesi adına sanayicilerin orta-yüksek ve yüksek teknoloji yoğunluklu ihtiyaçlarını tespit etmek ve bu ihtiyaçların nitelikli iş gücü ya da nitelikli girişimciler ile çözülebilmesi de projenin ana temasını oluşturmaktadır. Doğu Marmara bölgesinde uzun vadede katma değeri yüksek, teknolojik ürün ve hizmet üretim kapasitesinin arttırılması, bölgenin rekabet avantajı kazanabilmesi ve bu bölgede girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması da projenin gerekçeleri arasındadır.
Merkezde, proje kapsamında Sanayi ve Üniversiteden mentörler eşliğinde sektörün ihtiyacı olan ve geleceğin meslekleri olarak bilinen; sanal gerçeklik, dijital oyun, 3D printer, siber güvenlik, görüntü işleme ve otomasyon teknoloji alanlarında eğitim verilecektir. Gençlerin proje tecrübesi kazanabilmesi için sektörün işbirliği ile ürün geliştirme, geliştirilen/tasarlanan ürünün kontrolü, prototip oluşturma uygulamaları yapılacaktır. Proje kapsamında Üniversite mezunu genç işsizliğinin azaltılması, ildeki ve bölgedeki ihtiyaçlara uygun alanlarda nitelikli ve üretken beşerî sermayenin geliştirilmesi, uygulamaya dönük mesleki bilgi ve becerilerin geliştirilmesi sağlanacaktır.
Sakarya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Şakir GÖRMÜŞ, çıktı odaklı yönetim modeli ile Sakarya Teknokent’in ilk defa böyle bir projeye imza atarak Teknokent firmalarının ve bölgenin yüksek nitelikli iş gücü eksikliğinin giderilmesi yönünde önemli bir adım atıldığını ifade etti. Projede Sakarya Üniversitesi’nin, İŞKUR’un ve sektörün ortak çalışacak olması proje kültürünün gelişmesi açısından önemlidir. Sakarya’nın bir markası olan Sakarya Teknokent, 95 firması ve 500’ü aşan firma çalışanları, sunduğu mentör ve danışmanlık hizmetleri ile Sakarya’nın ve bölgenin gelişmesi doğrultusunda teknoloji ve Ar-ge çalışmalarını sürdürmeye devam edecektir.